
Din udvikling
At blive frivillig i Hjemmeværnet er ikke kun en beslutning om at gøre en nyttig indsats. Det er en beslutning om et liv i konstant udvikling. Om at stille sig selv udfordrende mål, opnå dem og blive stærkere.
De evner og kompetencer, som du tilegner dig i Hjemmeværnet, gør dig både til en dygtigere soldat, en mere nyttig borger og giver dig egenskaber, som er eftertragtede i det private erhvervsliv.
Som frivillig kan du:
- Få adgang til over 300 godkendte uddannelser og kurser på Hjemmeværnsskolen
- Skærpe dine evner for samarbejde, koordinering, tillid, troværdighed, overblik og beslutningstagen
- Tilegne dig lederuddannelser, rednings- og førstehjælpskurser til lastbilkørekort og speedbådscertifikat
- Få en militær uddannelse på linje med værnepligtige i Forsvaret
- Bidrage til løsningen af samfundsnyttige opgaver og støtte offentlige myndigheder som Forsvaret, Politiet, SKAT og Beredskabsstyrelsen.

Vores uddannelse kan opdeles i tre kategorier
Grunduddannelsen: Som ny frivillig skal du gennemføre den lovpligtige grunduddannelse på minimum 250 timer
Funktionsuddannelser: Efter grunduddannelsen, får du adgang til en række kurser, som giver dig mulighed for at specialisere dig inden for din interesse.
Lederuddannelser: At kunne lede er en stærk egenskab, som vi i Hjemmeværnet har stor fokus på, at vores frivillige skal uddannes i.
GRUNDUDDANNELSEN
Bortset fra tidligere værnepligtige modtager alle nye frivillige ca. 250 timers uddannelse. Det er en grundlæggende militæruddannelse bestående af fire moduler, der skal gennemføres inden for de første tre år.
Du lærer bl.a. om våben, førstehjælp, kamp og taktik samt vagttjeneste. De fire moduler vises i figuren. Modulerne har en varighed af 4-9 dage, men hele forløbet kan også gennemføres samlet over tre uger på Hjemmeværnets bootcamp. Uddannelsen er opdelt i tre forskellige spor: Marinehjemmeværnet, Flyverhjemmeværnet og Hærhjemmeværnet (herunder Politi- og Virksomhedshjemmeværnet). Modul 1 og 4 vil være mulige at gennemføre i Hjemmeværnets lokale underafdelinger for alle tre spor.
Forløbet er opdateret fra januar 2017 for at gøre det mere fleksibelt og målrettet for dig som ny frivillig.


Funktionsuddannelser
Efter grunduddannelsen har du mulighed for at forsætte din udvikling med forskellige uddannelser og specialistkurser. Der er derfor gode chancer for, at du kan finde en uddannelse, der matcher både dine interesser og dit ambitionsniveau:
- Presse- og rekrutteringsansvarlig
- Bevogtningsspecialist
- IT-befalingsmand
- Hundefører
- Sygehjælper
- Navigatør
- Fartøjsfører

Lederuddannelser
Hjemmeværnets lederuddannelser giver vigtig forståelse for dynamikken, der opstår, når vi samarbejder i grupper. Fokus er på at udvikle dine evner for ledelse, gruppesamarbejde og relationsopbygning som forudsætningen for ledelse. Du får en række konkrete værktøjer, som du både kan bruge i din indsats i Hjemmeværnet, men som også er højt værdsat i erhvervslivet.
På lederuddannelserne lærer du om:
- Beslutningsprocesser
- Systematisk problembehandling
- Menneskets betingelser
- Se, lytte og forstå
- Indflydelse og medbestemmelse
- Antagelse om mennesker
- Kommunikationsmuligheder
- Kommunikationsproblemer