Bliv frivillig

En skarp fritid som soldat i Hjemmeværnet

Hør vores seks podcasts om Hjemmeværnets forskellige opgaver

Bolettes historie

Hvorfor er du frivillig i Hjemmeværnet?

"Jeg meldte mig ind i Hjemmeværnet, fordi jeg elsker at sejle og gerne ville bruge mit yachtskipper-certifikat af 3. grad mere. Så jeg meldte mig og fandt ud af, at det var lige mig. Både med hensyn til det gode kammeratskab og de virkelig spændende øvelser, som vi kommer ud på."

Hvornår føler du, at du gør en forskel? 

"Det føler jeg faktisk hver gang, vi er ude. Når vi er på øvelse, forbereder vi os jo på såkaldt ‘skarpe’ situationer, og når de rigtige situationer opstår, hvor folk kommer i havsnød, eller hvad det end er, så kunne vi jo ikke have gjort så god en indsats, hvis vi ikke havde øvet os. Så forskellen gør vi hele tiden, selvom den selvfølgelig er mest tydelig i selve det øjeblik, hvor vi hiver nogen op af vandet."

Hvad giver det samfundet at have Hjemmeværnet? 

"Nu ved jeg jo mest om Marinehjemmeværnet. Søværnet er meget glade for vores indsats. Det er jo os, som er lokalt til stede rundt om i landets havne, så det er oftest os, der er først på pletten og kan begynde miljøopgaver eller eftersøgning, eller hvad det end drejer sig om. Og den korte reaktionstid og hurtige tilstedeværelse, den er meget vigtig."

Hvorfor er Hjemmeværnet en militær organisation?

"Det er både, fordi vi skal kunne arbejde sammen med forskellige myndigheder, der selv er organiseret sådan. Og fordi vi internt på vores fartøj skal kunne arbejde effektivt sammen i en situation, der muligvis gælder liv eller død. Det kræver altså, at man har nogle meget klare linjer for, hvordan det skal foregå."

En skarp fritid - en podcastserie om Hjemmeværnets soldater og opgaver

Hjemmeværnet er en aktiv del af det danske samfunds krig- og kriseberedskab. Derfor trænes Hjemmeværnets soldater til at løse en række opgaver i relation til at forebygge og håndtere en lang række scenarier til lands, til vands og i luften.

Hjemmeværnets frivillige soldater står klar til at træde ud af dagligdagen og stille op med kort varsel - alle døgnets 24 timer hele året rundt - når samfundet kalder ind til en skarp fritid. 

Hvordan det foregår, kan du blive klogere på i denne podcastserie - en serie, der kaster lys over nogle af Hjemmeværnets utallige, skarpe opgaver, og som uddyber, hvordan frivillige kræfter spiller en afgørende rolle i samfundet.