Bliv frivillig

Bolettes historie

Hvorfor er du frivillig i Hjemmeværnet?

"Jeg meldte mig ind i Hjemmeværnet, fordi jeg elsker at sejle og gerne ville bruge mit yachtskipper-certifikat af 3. grad mere. Så jeg meldte mig og fandt ud af, at det var lige mig. Både med hensyn til det gode kammeratskab og de virkelig spændende øvelser, som vi kommer ud på."

Hvornår føler du, at du gør en forskel? 

"Det føler jeg faktisk hver gang, vi er ude. Når vi er på øvelse, forbereder vi os jo på såkaldt ‘skarpe’ situationer, og når de rigtige situationer opstår, hvor folk kommer i havsnød, eller hvad det end er, så kunne vi jo ikke have gjort så god en indsats, hvis vi ikke havde øvet os. Så forskellen gør vi hele tiden, selvom den selvfølgelig er mest tydelig i selve det øjeblik, hvor vi hiver nogen op af vandet."

Hvad giver det samfundet at have Hjemmeværnet? 

"Nu ved jeg jo mest om Marinehjemmeværnet. Søværnet er meget glade for vores indsats. Det er jo os, som er lokalt til stede rundt om i landets havne, så det er oftest os, der er først på pletten og kan begynde miljøopgaver eller eftersøgning, eller hvad det end drejer sig om. Og den korte reaktionstid og hurtige tilstedeværelse, den er meget vigtig."

Hvorfor er Hjemmeværnet en militær organisation?

"Det er både, fordi vi skal kunne arbejde sammen med forskellige myndigheder, der selv er organiseret sådan. Og fordi vi internt på vores fartøj skal kunne arbejde effektivt sammen i en situation, der muligvis gælder liv eller død. Det kræver altså, at man har nogle meget klare linjer for, hvordan det skal foregå."

Andre historier

 • Min største oplevelse med Hjemmeværnet var turen til Afghanistan, hvor vi var nede og bevogte den danske lejr i Helmand. Vi kunne mærke på de danske styrker, at den hjælp, vi gav dem, var meget påskønnet, og det betyder selvfølgelig helt vildt meget for mig.

  Suthan

  Tidligere udsendt i Afghanistan

 • En midaldrende mand får hjertestop under åbningen af et nyt indkøbscenter. Vi var på stedet, da vi stod for trafikreguleringen og kunne hurtigt træde til. Mandens liv blev reddet, fordi vi kunne yde førstehjælp og vidste præcis, hvad der skulle gøres.

  Brian Nielsen

  POHVK Fredericia

 • Vi håbede på at kunne gøre en lille forskel, men jeg synes faktisk, at vi er nået længere og har gjort en betydelig forskel i forsøget på at støtte et bæredygtigt landbrug i Afghanistans Helmand-Provins.

  Ib Spangsgaard

  HVK Ballerup

 • Under et skybrud blev vi indsat til støtte mod oversvømmelse af Nødebo by. Med hjælp fra lokalbefolkningen fik vi på kort tid fremskaffet plader, pæle og gik i gang med regulere vandstrømmen fra Gribskovs mange søer med interimistiske dæmninger. Vi fiksede også en masse tilstoppede stigborde, og langsomt fik vi vandmasserne under kontrol, alt imens det øvrige beredskab brugte alle deres ressourcer på at pumpe vand væk fra kvarteret.

  Lars Maymann Johansen

  HVK Gribskov

 • En kold nat i december fik politiet brug for vores hjælp. Der var sat ild til et hus, hvor der var skrevet grove beskyldninger på murerne. Gerningsstedet skulle sikres, og i løbet af en time var vi på stedet og fik overdraget opgaven fra politiet. Via kommandovejen og telefonkæde havde vi oprettet et vagthold med samlet 18-20 mand. Vi patruljerede omkring huset og sørgede for at holde uvedkommende og nysgerrige borte under hele indsættelsen, så politiet kunne frigøres til andre opgaver.

  Susanne Ramstedt

  HVK Thy

 • I Hjemmeværnet får man fantastiske kammeratskaber og venner for livet. Kun få dage efter, at jeg skrev kontrakt, var jeg en del af fællesskabet. Der er ingen, der spekulerer over aldersforskel, og det er de indre værdier, der tæller.

  Heidi Jul Hansen

  HVE 230 Midt- og Vestsjælland

 • I to år stod vi for at bevogte en franskledet NATO-lejr i byen Novo Selo tæt ved Pristina. Som frivillig var vi væk i to en halv måned af gangen. Vi var gode til at hjælpe hinanden. Man voksede både som soldat og som person.

  Benedikte

  HVK Vordingborg