Bliv frivillig

Amirs historie

Hvorfor er du frivillig i Hjemmeværnet?

"Jeg er tidligere værnepligtig, og jeg har længtes efter at komme tilbage i det grønne, blive udfordret og få lidt drengerøvstid. Efter jeg har stiftet familie og arbejder, er det en god mulighed for at komme ud og udfordre mig selv."

Hvornår føler du, at du gør en forskel? 

"Når vi er på øvelse eller kurser, så mærker jeg, at jeg gør en forskel for mig selv. Det giver mig glæde at presse mig selv og se, hvordan jeg reagerer. Det er selvfølgelig meget personligt, men når vi så for eksempel samarbejder med Forsvaret om forskellige øvelser og uddannelse af deres soldater, så føler jeg, at jeg gør en forskel for andre."

Hvad giver det samfundet at have Hjemmeværnet? 

"Danmark får meget ud af Hjemmeværnet. Vi træner med Forsvaret, støtter Politiet, rydder op efter oversvømmelser og andre katastrofer, regulerer trafik, står for sikkerhed. Vi gør en stor indsats."

Hvorfor er Hjemmeværnet en militær organisation?

"Fordi ellers kunne vi slet ikke have så mange frivillige engageret i så mange forskellige opgaver, som vi har. Så ville det blive ét stort kaos. En indsats som vores kræver en klar kommandovej."

Andre historier

 • Min største oplevelse med Hjemmeværnet var turen til Afghanistan, hvor vi var nede og bevogte den danske lejr i Helmand. Vi kunne mærke på de danske styrker, at den hjælp, vi gav dem, var meget påskønnet, og det betyder selvfølgelig helt vildt meget for mig.

  Suthan

  Tidligere udsendt i Afghanistan

 • En midaldrende mand får hjertestop under åbningen af et nyt indkøbscenter. Vi var på stedet, da vi stod for trafikreguleringen og kunne hurtigt træde til. Mandens liv blev reddet, fordi vi kunne yde førstehjælp og vidste præcis, hvad der skulle gøres.

  Brian Nielsen

  POHVK Fredericia

 • Vi håbede på at kunne gøre en lille forskel, men jeg synes faktisk, at vi er nået længere og har gjort en betydelig forskel i forsøget på at støtte et bæredygtigt landbrug i Afghanistans Helmand-Provins.

  Ib Spangsgaard

  HVK Ballerup

 • Under et skybrud blev vi indsat til støtte mod oversvømmelse af Nødebo by. Med hjælp fra lokalbefolkningen fik vi på kort tid fremskaffet plader, pæle og gik i gang med regulere vandstrømmen fra Gribskovs mange søer med interimistiske dæmninger. Vi fiksede også en masse tilstoppede stigborde, og langsomt fik vi vandmasserne under kontrol, alt imens det øvrige beredskab brugte alle deres ressourcer på at pumpe vand væk fra kvarteret.

  Lars Maymann Johansen

  HVK Gribskov

 • En kold nat i december fik politiet brug for vores hjælp. Der var sat ild til et hus, hvor der var skrevet grove beskyldninger på murerne. Gerningsstedet skulle sikres, og i løbet af en time var vi på stedet og fik overdraget opgaven fra politiet. Via kommandovejen og telefonkæde havde vi oprettet et vagthold med samlet 18-20 mand. Vi patruljerede omkring huset og sørgede for at holde uvedkommende og nysgerrige borte under hele indsættelsen, så politiet kunne frigøres til andre opgaver.

  Susanne Ramstedt

  HVK Thy

 • I Hjemmeværnet får man fantastiske kammeratskaber og venner for livet. Kun få dage efter, at jeg skrev kontrakt, var jeg en del af fællesskabet. Der er ingen, der spekulerer over aldersforskel, og det er de indre værdier, der tæller.

  Heidi Jul Hansen

  HVE 230 Midt- og Vestsjælland

 • I to år stod vi for at bevogte en franskledet NATO-lejr i byen Novo Selo tæt ved Pristina. Som frivillig var vi væk i to en halv måned af gangen. Vi var gode til at hjælpe hinanden. Man voksede både som soldat og som person.

  Benedikte

  HVK Vordingborg